Дизайнерам
    Знайти
    Пошук

    Кавові історії

    Відеоконсультація

    Класична, холодна, гаряча, солодка, міцна, молочна, з кофеїном або без нього, арабіка, робуста, фільтр, дріп, і так далі до нескінченності. У сучасної кави десятки облич, різноманітних характеристик та всіх можливих і неможливих опцій, щоб задовольнити навіть найприскіпливіших кавоманів.

    Культура кави з’явилася сотні років тому, й досі продовжує еволюціонувати та розростатися, захоплюючи своєю неповторною магією все більше і більше гурманів в усьому світі. Здається, що розібратися у цьому розмаїтті занадто складно та майже неможливо, але це не так. Щиро запрошуємо вас на чашечку кави та сеанс невеликих кавових історій, в яких ми розповімо вам все про цей магічний напій.


    Все починається з зерен

    Саме від кавових зерен залежить насиченість напою, його аромат, смак, вміст кофеїну і так далі. Існує 4 основні типи зерен:

    • арабіка
    • робуста
    • ліберіка
    • ексцельса

    Перші два — одні з найрозповсюдженіших та найпопулярніших у всьому світі, але особливе місце у серцях кавоманів, безперечно, займає арабіка. Її доволі великі зерна овальної форми мають особливий смаковий профіль. Напої з арабіки характеризуються солодкуватим, шоколадним смаком з легким горіховим відтінком. Можуть бути також наявні ледь відчутні фруктові або ягідні ноти, але без характерної кислинки. Арабіка — це про смак та насолоду, а наявність кофеїну в таких зернах менша за, наприклад, робусту.

    Робуста — це прямий опонент арабіки. Ці зерна зазвичай менші та мають округлу форму. Головна особливість робусти — підвищений вміст кофеїну, який приблизно у два рази більший за арабіку. Зерна мають натуральний міцний аромат кави та не містять природного цукру. В букеті присутні гіркуваті ноти, деревинні та горіхові відтінки. Робуста — це порятунок для тих, хто любить якісний еспресо, адже під час заварювання зерна дають чудову густу пінку.

    Ліберіка — дуже непопулярний сорт кави, який майже не потрапляє в експорт. Такі зерна мають дуже низький вміст кофеїну та дуже слабкий смак, тож зазвичай їх використовують для створення блендів, щоб додати до суміші особливий аромат. Букет ліберіки — це насичені фруктові ноти, трохи шоколаду та лимону.

    Ексцельса — це ще один досить непопулярний сорт кави, який за своїми характеристиками міг би стати конкурентом арабіки, але через невелику врожайність та непередбачуване цвітіння так і залишився нішевим задоволенням для кавових ентузіастів. Аромат цих зерен нагадує насичений квітково-фруктовий букет, але декому може здатися занадто терпким та солодким. Бленди арабіки та ексцельси — це елітне та ніжне смакове задоволення для справжніх гурманів.


    Розкриваємо всесвіт кавових напоїв

    Кожний з нас стикався з непростим вибором, коли треба замовити собі чашечку кави у кав’ярні, стоячи перед довжелезним меню с десятком різноманітних назв. Яку ж саме обрати? Класичний еспресо чи допіо? Капучино чи лате? Різновидів напоїв на основі кави — дійсно неймовірно багато. У кожній країні, місті, чи навіть просто в невеликій місцевій кав’ярні ви обов'язково знайдете фірмові напої, зроблені за секретним рецептом. Але навіть в цьому неймовірному розмаїтті цілком можливо з легкістю орієнтуватися.

    Варто лише пам'ятати, що всі рецепти починаються з еспресо. Це напій з невеликим об'ємом, всього 40 мл, в якому сконцентровано чистий смак кавових зерен. Саме тому спочатку важливо навчитися правильно готувати еспресо, дотримуватися пропорцій меленої кави та води й заварювати при особливій температурі, яку треба індивідуально підбирати для кожного бленду. У еспресо існують декілька різновидів:

    • лунго — «довга» порція (подвійна кількість води);
    • допіо — подвійна порція (подвійна кількість меленої кави та води зі співвідношенням 1:1);
    • ристрето — «коротка» порція (така ж сама кількість меленої кави як і у класичному еспресо, але менша кількість води).

    Окрему нішу займає американо. Зазвичай його готують зі співвідношенням 1:4 еспресо до гарячої води.

    Однією з найважливіших подій у світі кави було рішення змішати еспресо з молоком. Це відкрило просто безмежні можливості для подальших експериментів з рецептами. Молоко пом'якшує еспресо та додає йому солодкуватий посмак й делікатнішу текстуру. Рецептів молочної кави існує безліч, але до переліку класичних напоїв можна віднести:

    •  капучино — рівні частини еспресо + гаряче молоко + молочна піна. Його подають у чашці об’ємом 150 мл;
    •  лате — рецепт схожий на капучино, але з більшою кількістю гарячого молока. Також, на відміну від капучино, у лате еспресо одразу змішують з молоком, щоб зробити напій м'якішим;
    •  флет-вайт — подвійна порція еспресо + гаряче молоко з мінімумом піни;
    •  мак'ято — еспресо + невелика кількість гарячого молока з мінімумом піни;
    •  лате-мак'ято — еспресо + гаряче молоко + молочна піна у співвідношенні 1:1. Головна особливість цього напою полягає у тому, що спершу додають молоко, а вже поверх нього еспресо та пінку;
    •  фрапе — так званий холодний кавовий десерт. Подвійна порція еспресо + холодне молоко + лід + сироп, збиті вершки чи морозиво.

    Перелічувати кавові напої можна до нескінченності. Айріш, мока, мокачино, фрапучино, афогато, глясе — це лише невелика частина смакового розмаїття. І який напій вибрати до свого настрою, побажань чи нагоди — вирішувати лише вам.


    Магія технологій

    Ніщо не зрівняється з чашечкою кави, яку ви приготували за власним рецептом. Ідеально мелена кава, ваші улюблені пропорції води, найсмачніше молоко, густа пінка, той самий найзапашніший сироп і все саме так, як любите тільки ви. І щоб не занурюватися глибоко у тонкощі приготування еспресо вручну, на допомогу приходять сучасні технології.

    У MIRS HOME ви знайдете безліч пристроїв для приготування вашої ідеальної кави. Бренди Wilfa, Nivona та Graef пропонують широкий вибір автоматичних кавомашин, крапельних кавоварок, еспресо-машин, кавомолок та всього необхідного для справжніх кавових гурманів.

    Wilfa. Норвезький бренд дрібної побутової техніки, заснований на скандинавських традиціях і багаторічному досвіді. Його пристрої відрізняються сучасною естетикою та високою функціональністю. Крім цього, Wilfa — бренд з активною екологічною позицією. В 2020 році компанія отримала екологічний сертифікат, ставши взірцем для інших брендів у світі дрібної побутової техніки. Wilfa — це техніка, що перевершує очікування.

    Nivona. Німецький бренд від запеклих шанувальників кави, які вирішили створювати унікальну збалансовану техніку для тих, хто з такою ж пристрастю ставиться до цього культового напою. Їхні пристрої — довершеність стилю та функціональності. Основний принцип компанії — надавати найкращий функціонал та неперевершену якість за найвигіднішою ціною.

    Graef. Це бренд, що поєднує у собі витончений дизайн, німецькі технології та компактність. Кавомашини Graef з легкістю знайдуть своє місце не тільки у просторій кухні, а навіть у невеликій студії чи кабінеті. З Graef, ви гарантовано отримаєте якість на довгі роки.

    Незалежно від вашого вибору, ми гарантуємо, що з пристроями від цих брендів ви будете насолоджуватися ідеальною кавою кожного дня.